De consumptiemaatschappij waar wij westerlingen in leven, eist zijn tol voor de mensen in Azië. Een voorbeeld is Hong Kong dat – vooralsnog onafhankelijk van China – door de afspraken met het Verenigd Koningrijk in 1997 (bron) – mensen in erbarmelijke omstandigheden laat leven in zogeheten “coffin cubicles” of “cage homes”. Dit gevolg wordt onder andere veroorzaakt doordat Hong Kong geen belasting heft op de grond en de geproduceerde goederen in huizen en fabrieken.

Anders dan China

Hiermee onderscheidt Hong Kong zich van China, dat wel belasting heft op de geproduceerde goederen. Veel minder dan dat wij westerse landen gewend zijn; toch is het voor veel bedrijven doorslaggevend om de rivier over te steken en naar Hong Kong te verhuizen. Een nog veel belangrijkere en doorslaggevende punt is dat je in Hong Kong geen grondbelasting betaald. Je betaalt eenmalig voor het stuk grond dat je koopt. De kosten voor een paar vierkante kilometer lopen op tot in de miljoenen. Deze twee redenen samengevat, geeft het gevolg dat het eiland is overbevolkt is met 7.4 miljoen mensen. De prijs van een cage home is, met $288 tot $384 per maand, vergelijkbaar met dat van een 2 verdieping gezinswoning hier in Nederland (huurtoeslag meegerekend). Bij het zien van deze video (klik), lijkt dit binnen Hong Kong meer regel dan uitzondering te zijn geworden.

Dit roept bij mij de vraag op: waar zijn wij westerlingen mee bezig? Willen wij Hong Kong, of in het bijzonder, de economische Aziatische subcultuur, waarin het produceren van producten het enige levensdoel is, ontstaan door de westerse verleiding om materiële rijkdom, nog wel steunen? Zijn de producten die wij hier bestellen, niet veel te goedkoop geproduceerd? En vinden wij het goed dat de Aziatische mensenrechten worden geschonden? Dit zijn vragen die ik graag ontwijk, want ik vind die goedkope producten hartstikke fijn. De kwaliteit van de meeste producten laat echter veel te wensen over, en dat is waar Hong Kong op kan inspelen door zich in kwaliteit te onderscheiden. Het tweede aspect waar Hong Kong zich in kan onderscheiden, dat samenvalt met kwaliteit, is duurzaamheid, net zoals Singapore dat nu al jaren doet, inmiddels beter bekend als het technische metropool voor duurzaamheid en technische snufjes.